Meme Kanseri ve Memenin İyi Huylu Hastalıkları

Meme Kanseri ve Memenin İyi Huylu Hastalıkları

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde de görülebilmekle birlikte, toplumda nerdeyse her 8 kadından birine meme kanseri tanısı konulmaktadır. Özellikle ileri yaş kadınlarda risk daha da artmaktadır. Kanserli hücrelerin diğer organlara yayılmaması için erken teşhis, kritik bir öneme sahiptir.

Meme bölgesinde fark edilen ağrısız sert oluşumlar genellikle ilk belirtilerdir. Çoğunlukla yağ bezesi veya selim meme kistleri ile karıştırılan meme kanseri, daha sert ve bulunduğu yere daha sabit yerleşimli olabilir. Hastalar genellikle ilk başlarda herhangi bir ağrı hissetmezler fakat ilerleyen dönemlerde ağrı hastalığa eşlik eden diğer bir belirti olabilir. Meme başı akıntısı dikkate alınması gereken diğer bir belirtidir. Bu akıntılar kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bazı hastalarda söz konusu akıntılar kansız iken, bazı hastalarda kanlı olarak gözlemlenebilmektedir. Kanlı akıntı daha ciddiye alınması gereken bir bulgudur. Özellikle anne, teyze gibi akrabalarında meme kanseri hikayesi olan kadınlar 35 yaşından sonra doktor kontrollerini ihmal etmemelidirler. Tarama için yıllık rutin muayeneye ek olarak mamografi ve ultrasonografi ile her iki meme ve koltuk altı dokusunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Ek olarak her kadının kendi kendine meme muayenesi konusunda bilinçlenmesi ve oluşabilecek değişimlerden haberdar olarak, vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir.

Memenin iyi huylu hastalıkları ile meme kanserine ait belirti ve bulguların bir kısmı ortaktır. Bu nedenle ayırıcı tanıda dikkatli olmak gerekir. Meme kistleri, fibroadenomlar, özellikle gebelik ve emzirme döneminde görülen meme enfeksiyonları ve apseler dikkatli teşhis ve tedavi planlanmaları gerektiren iyi huylu meme hastalıkları olarak sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir