Botox Nedir?

BOTOX NEDİR?

      Halk arasında ilk bulunan ürünün adı olan BOTOX olarak anılan Botulinum Toksin A, Clostridium Botulinum adı mikroorganizma tarafından salgılanan bir nöro toksinin sentetik olarak üretilmiş halidir. İnsanlarda çeşitli tıbbi ve estetik amaçlarla kullanılmaktadır. Kullanımı enjeksiyon yoluyla, uygun anatomik bölgelerdeki kaslara yapılması şeklindedir.

     Estetik amaçlı kullanımları özellikle son yıllarda çok artan Botulinum toksin, mimiklere bağlı dinamik yüz kırışıklıklarının giderilmesi, yüzdeki asimetrik veya  kusurlu yapıların düzeltilmesi ve yeniden şekillendirilmesi, çene ve diş sıkmanın engellenmesi, terlemenin azaltılması, gülme kusurlarının giderilmesi,boyun ve dekolte bölgesindeki kırışıklıkların giderilmesi gibi birçok amaçla kullanılmaktadır.

           BOTOX NASIL VE NE SÜREYLE  ETKİ EDER?

     Botulinum toksin, beyinden sinirler aracılığı ile kaslara sinirsel uyarının iletilmesini sağlayan Asetil kolin adlı maddenin salınımını engelleyerek kasların kasılmasını  ve dolayısıyla mimiklerin yapılmasını engellemektedir. Bu sayede de dinamik mimiklere bağlı yüz kırışıklıklarını, bölgesel aşırı terlemeyi  ortadan kaldırmaktadır.

      Yetkin  ve eğitimli ellerde yapılan Botulinum toksin enjeksiyonlarının etkisi 3-6 ay kadar sürer ve sonra etkisi ortadan kalkar. Terleme botokslarında bu etki daha uzun sürebilmektedir. Etkinin azalıp ortadan kalkmasıyla enjeksiyonun tekrarlanması gerekir, aksi takdirde  düzeltici etki kaybolmaktadır.

            BOTOX HANGİ BÖLGELERDE KULLANILABİLİR?

     Botulinum toksin enjeksiyonları yüzde en sık ve etkin olarak kaş arası, enine alın çizgileri ve  göz dış kenarlarında kaz ayağı denen kırışıkların giderilmesi için kullanılır. Ayrıca burun üzerinde oluşan tavşan çizgilerinin giderilmesi, dudak çevresindeki sigara çizgilerinin kısmen düzeltilmesi, dudakların aşağıya doğru kıvrılmasının düzeltilmesi, boyunda enine doğru çizgilerin azaltılması için uygun bölgelere Botulinum toksin enjeksiyonları yapılabilir. Aşırı terlemenin engellenmesi içinse en sık koltuk altlarına, avuç içi ve ayak tabanlarına terleme botoksu yapılmaktadır. Çene sıkmanın engellenmesi içinse masseter kası içine Botox yapılmaktadır.

          BOTOX YAPILMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

     Her tıbbi işlemde olduğu gibi Botulinum toksin enjeksiyonlarında da hasta seçimi önemli bir konudur  ve dikkat edilmesi gereken koşullar vardır.

     Gebe ve emzikli kişiler, kanamaya yatkınlığı olan veya kanama yatkınlığına yol açan ilaçları kullananlar, alerjik yapısı olanlar.nörolojik hastalığı olanlar, ağır diabeti olanlar bu enjeksiyonlar için uygun  adaylar değildir. Koltuk altı terleme botoxu için seçilecek adayların daha önce bu bölgeden ameliyat olmamış olması gerekir. Psikolojik olarak sorunu olanlar ve aşırı beklenti içindeki kişiler  bu tür estetik uygulamaların yapılması için uygun adaylar olmamaktadır.

     Adayların işlem öncesi alkol almamış olması, kozmetikler ve makyaj malzemesi kullanmamış olması, kanama eğilimini artıran ilaçlar, yeşil çay gibi içecekler kullanılmamış olması uygun olur. Amino glikozid grubu antibiotikler kullanılmamış

olmalıdır. Enjeksiyon alanında bir deri enfeksiyonu veya hastalığı olmamalıdır. Yine adayların sistemik bir enfeksiyon hastalığı olmaması gerekir.

          BOTOX UYGULAMASI NE KADAR SÜRER?

     Botox uygulaması ayaktan yapılır, hastaneye yatış gerektirmez. 15 dakikada kişiye özel olarak uygulama planı yapılarak hangi noktalara  hangi dozda ilaç verileceği belirlenir ve çok ince ve kısa iğneler kullanılarak  enjeksiyonlar yapılır. Genel olarak bölgesel uyuşturmaya ihtiyaç olmamakla beraber aşırı duyarlılığı olan kişilere işlem öncesi lokal anestezik kremler sürülebilir.

     Botulinum toksin içeren ilaçlar genel olarak pahalı ilaçlar olup uygulama da yüksek fiyatlıdır. Maalesef  piyasada orijinal olmayan, merdiven altı üretilen bir takım ürünler bulunmakta ve bazı kişilerce kullanılmaktadır. Bu tür ürünlerin yan etki yaratabileceği, etkilerinin kısa olabileceği akılda tutulmalıdır, sadece ucuz uygulamanın çekiciliğine kapılmamak gerektiği adaylar tarafından anımsanmalıdır.

     Yine botox etkisine sahip olduğu iddia edilen bazı kozmetik etkili kremler pazarlanmakta olup, bu tür kremler hem pahalı ürünler olup, hem de etkileri kısa süreli ve geçicidir.

          BOTOX UYGULAMASI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

     Botulinum toksin uygulaması sonrası bölge ellenmemeli, ovuşturulmamalı, makyaj  ve masaj yapılmamalıdır. 4-6 saat süreyle yatar pozisyona geçilmemeli, ağır iş yapılmamalı, spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır. 24 saat süreyle sıcak banyo yapma, fön uygulanması, kaş alınması gibi işlemlerden kaçınılmalıdır. 3-4 gün boyunca alkol ve ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Bu konular dışında günlük yaşama dönmekte sakınca bulunmamaktadır.

          BOTOX UYGULAMASI SONRASI YAN ETKİ GÖRÜLEBİLİR Mİ?

     Botulinum toksin enjeksiyonu sonrasında uygulama alanında kızarıklık ve morarma oluşabilir. Nadir de olsa enjeksiyon sonrası alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Uygun anatomik bölgelere uygulama yapılmamışsa  veya aşırı doz kullanılırsa göz kapaklarında ve kaşlarda düşme görülebilir. Özellikle boyun enjeksiyonlarında nefes alma ve yutkunmada zorluk oluşabilir. Ağız çevresi enjeksiyonlarında ağız büzmeyi gerektiren hareketlerde bozulma oluşabilir. İşlem sonrası genel bir halsizlik ve enjeksiyon alanında ağrı ortaya çıkabilir.

     Bu tür yan etkiler uygulamayı yapan hekimin bu alandaki deneyimi ve eğitimi ile tamamen önlenebilir. Yan etki oluşmuşsa mutlaka uygulamayı  yapan hekimle iletişime geçilmelidir. Gerekli durumlarda komplikasyonlarla baş edebilecek uygulamalar kendisi tarafından yerine getirilmeli, gerekli önerilerde bulunulmalıdır.

Botox ve Dolgu Uygulamaları: Uzman Doktor Tercihinin Önemi ve Komplikasyonların Önlenmesi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir