Saç Dökülmesi Nedir? Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç büyümesinin normal gelişim evrelerinden biri dökülme evresidir. Anagen evre büyüme evresi, katagen evre ara dönem, telogen evre dinlenme ve dökülme evresi olarak adlandırılır. Saç ünitesi %80 oranında anagen evrededir. İnsan yaşam süresi boyunca ortalama olarak 20 kez bu yaşam döngüsü tekrarlamaktadır.
Günde 50-100 tel saç dökülmesi normal olarak değerlendirilir. Bu sayı 100 den fazla ise, saçlı deride seyrelme, at kuyruğu çapında incelme, tutup çekince ele fazlaca saç teli gelmesi gibi belirtiler varsa bu dökülme normal sınırından daha fazla demektir ve doktora başvurularak nedeni araştırılmalıdır
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
1-Aileden gelen genetik özellikler saç dökülmesinin önemli bir nedenidir.
2-Saçlı deri ve saç kökünü etkileyen deri hastalıklarının varlığı
3-Beslenme bozuklukları ve temel madde eksiklikleri (Demir, B12, Folik asit, Biotin
D vitamini, Çinko, magnezyum eksiklikleri)
4-Hormonal sorunlar (Tiroid bezi hastalıkları, Adet düzensizliği, Menapoz, gebelik
sonrası dönem, Doğum kontrol ilaçları kullanımı)
5-Sistemik hastalıklar (Tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, Diabet
(Şeker hastalığı), bağ dokusuna ait hastalıklar, kansızlık, Ateşli hastalıklar, ame-
liyatlar, travmalar ,doğum )
6-İlaçlar (kemo terapide kullanılan ilaçlar, tiroid ilaçları, doğum kontrol ilaçları)
7-Mevsimsel değişiklikler
8-Stres, psikolojik sorunlar ve tedavide kullanılan ilaçlar
9-Saça uygulanan fiziksel ve kimyasal işlemler (fön, düzleştirici, boya, renk açma,
Sürekli sıkı bağlama vb )
Saç Dökülmesi Yakınması Olan Hastaya Genel Yaklaşım Nedir?
Saçlarının aşırı döküldüğünden yakınan bir kişinin doktor tarafından iyi bir öyküsü alınmalıdır. Genel sağlık durumu, geçirdiği ve sahip olduğu hastalıklar, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, hormonal durumu, aile öyküsünün varlığı iyice sorgulanmalıdır.
Fiziksel muayene, dökülmenin niteliği ve yerleşimi, çekme testi, saçın ve saçlı derinin yapısının değerlendirilmesi, dermatoskopik incelemeyi kapsamalıdır.
Muayene sonrası gerekli kan testlerinin yapılması nedenin saptanması açısından yardımcı olacaktır. Bunların ışığında bir neden saptanabiliyorsa ona yönelik bir tedavi önerilebilir. Örneğin demir eksikliği varsa demir içeren ilaçlar önerilir, tiroid fonksiyonları bozuksa bu yönde bir tedavi planlanır. Saçlı deriyi tutan bir deri hastalığının varlığında gereğinde biopsi alınarak tanı konmalı ve uygun tıbbi tedavisi yapılmalıdır.
Olguların bir kısmında belirli bir bedensel neden saptanamayabilir. Bu durumda ailesel yatkınlık öncelikle düşünülmelidir.
Ankara da bulunan merkezimizde saç dökülmesinin nedenlerinin araştırılması ve uygun tedavisi özenle yapılmaktadır.
Saç Dökülmesine Karşı Genel Önlemler Nelerdir?
Saç dökülmesi sorunu olan kişilerin dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir. Tek yönlü beslenmeler, katı zayıflama rejimleri saç dökülmesini artırabilir.
Saç temizliği ve bakımı düzenli olarak ve saç tipine uygun ürünler kullanılarak yapılmalıdır. Dışarıdan kullanılan şampuan, losyon, tonik vb. ürünlerin doğrudan saç dökülmesini engelleme şansı yoktur. Ancak belli koşullarda saç kökünün beslenmesini artıracak şekilde kan akımını artırabilirler.
Saç kalitesini bozacak şekilde kimyasal madde kullanımından kaçınılmalıdır.
Saç Dökülmesine Karşı Hangi Tıbbi Yöntemler Uygulanabilir?
Dökülmeye neden olabilecek bir organik rahatsızlık varsa tıbbi tedavisi yapılmalıdır. Belirgin bir neden saptanamamışsa kıl kökü beslenmesini artıracak ve destek olacak vitamin, amino asit ve mineral karışımlı ilaçlar kullanılabilir.
Erkek tipi dökülmelerde hormonal değişimi engelleyecek ilaçlar kontrol altında önerilebiilir ancak yan etkileri yönünden iyi takip edilmelidir.
Yine mezoterapi ve PRP gibi tekniklerle saçlı derinin kendini yenilemesi, köklerin beslenmesi için değişik yöntemler denenebilir.
Saç kaybı kalıcı bir hal almışsa, geniş seyrelme alanları oluşmuşsa bir diğer tedavi seçeneği de saç ekimidir. Ehil ellerde, uygun hijyenik koşullarda, uygun teknikle yapıldığında saç ekimi de başarı şansı yüksek bir tedavi yöntemidir.