Ankara Omuz Kapalı (Artroskopik) Ameliyatı

Omuz, yapısı nedeniyle kolaylıkla yaralanabilen bir eklemdir. Bu yaralanmalar genç yaşlarda genellikle eklemi zorlamaya bağlı iken, ileri yaşlarda basit günlük faaliyetlerle de olabilmektedir.

Ankara daki Omuz Kapalı (Artroskopik) Ameliyat Cerrahi kliniğimizi arayarak bilgi alabilir veya sorularınızı iletebilirsiniz.

  • Omuz kapalı ameliyatı nedir ve nasıl yapılır ?
  • Omuz kapalı ameliyatlarının avantaj ve dezavantajları nelerdir ?
  • Omuzda kas yaralanmalarında kapalı (artroskopik) ameliyat yapılır mı ?
  • Omuz çıkıklarında kapalı (artroskopik) ameliyat yapılır mı ?
  • Omuz kapalı (artroskopik) ameliyatları sonrasında iyileşme süresi ne kadardır ?
  • Omuz kapalı ameliyatları sonrasında ağrı kontrolu ve rehabilitasyon nasıldır ?

Omuz kapalı ameliyatı nedir ve nasıl yapılır ?

Omuz kapalı ameliyatları bu amaçla üretilmiş bir ameliyat masasında yapılır. Genellikle, bu masanın sağladığı olanakla, hasta oturur pozisyonda ameliyat edilir. Bundan başka hastayı yan yatırarak ameliyat edilmesini sağlayan düzenekler de vardır. Yaklaşık olarak 1 cm’lik bir yara yerinden eklem içine kamera yerleştirilir. Sonra aynı büyüklükte birkaç yara yerinden cerrahi aletler kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu teknikle omuzda kas, kıkırdak ve bazı kemik sorunlarını tedavi etmek mümkündür. Ankara HC International Clinic’de kapalı (artroskopik) omuz ameliyatları yapılmaktadır.

Ankara ‘da bulunan Omuz Kapalı (Artroskopik) Ameliyat Cerrahi kliniğimizdeki uzman hekimlerimizle görüşmek için  0312 408 21 21 telefon hattımızdan randevu alabilirsiniz.

Omuz kapalı ameliyatlarının avantaj ve dezavantajları nelerdir ?

Omuz kapalı (artroskopik) ameliyatlarının avantajları şöyle sıralanabilir:

1.Yara yerlerinin küçük ve kozmetik olarak kabul edilebilirdir.

2.Her yaşta uygulanabilir.

3.Kan ihtiyacı olmaz.

4.Eklem içinde açık teknikle zor ulaşılabilecek bölgelere kolayca ulaşılır.

5.Birden fazla yara yeri açmayı gerektirecek işlemler küçük yara yerlerinden yakından görüntülenerek kolayca yapılabilir.

6.Küçük yara yeri nedeniyle, açık cerrahi yöntemlere göre çevre dokular daha hızlı iyileşir. Bunun sonucunda da ameliyat sonrasında fizik tedaviye başlama süresi kısalır.

Omuz kapalı ameliyatlarının dezavantajları şunlardır:

1.Omuzla ilgili bütün sorunlarda kullanılamaz (omuz çevresinde damar, sinir onarımı, bu dokulara ait kitleler) .

2.Kemik içindeki kist, kitle gibi sorunlarda kullanılamaz.

3.Omuz hem boyun köküne hem de koltuk altına yakın olduğu için çevresinde çok sayıda damar ve sinir vardır. Bunların ameliyat sırasında yaralanma riski az da olsa vardır. Bu riski en aza indirmek için yara yerleri belli nirengi noktaları kullanılarak açılır. Açılan yara yerine “kanül” denilen plastik borular yerleştirilir ve kesici-delici cerrahi aletler bu borular içinden kullanılarak damar-sinir yaralanma riskine karşı önlem alınmış olur.

Ankara daki Omuz Kapalı (Artroskopik) Ameliyat Cerrahi kliniğimizi arayarak bilgi alabilir veya sorularınızı iletebilirsiniz.

Omuzda kas yaralanmalarında kapalı (artroskopik) ameliyat yapılır mı ?

Omuzda en sık rastlanan sorunlardan biri kas (rotator cuff, rotator kılıf, rotator manşet) yaralanmalarıdır. Bu yaralanmalar, omuz çevresinde bulunan kas kubbesindeki bir veya daha fazla kasın kısmen veya tamamen kemikten ayrılması ile oluşur. Değişik yaş gruplarında, değişik sebeplere bağlı olabilirler. Bu yaralanmaların tamamına yakını kapalı (artroskopik) yöntemle tedavi edilebilir. Kemiğe yerleştirilen ucunda özel iplikler bulunan vida veya çapalar yardımıyla kas dokusu tekrar kemiğe tesbit edilir.

omuz-kirigi-ameliyati-1-624x832

Omuz çıkıklarında kapalı (artroskopik) ameliyat yapılır mı ?

Omuz çıkıkları eklem içinde bağların kemiğe yapışmasını sağlayan bir kıkırdağın yerinden ayrılması ile oluşur. Omuz çıkığının tedavisinde artroskopik ameliyat tekniği ilk seçenektir. Tüm omuz instabilitelerinde (çıkıklarda) başarı ile uygulanmaktadır.

Hem omuz kas yaralanmaları hem de omuz çıkıklarında Ankara Hc International Clinic’de kapalı (artroskopik) ameliyatlar başarıyla uygulanmaktadır.

Omuz kapalı (artroskopik) ameliyatları sonrasında iyileşme süresi ne kadardır ?

Omuz kapalı ameliyatlarında yara ve çevre doku iyileşmesi açık teknikle yapılan ameliyatlara göre daha hızlı olmakla birlikte eklemde yapılan işleme dair iyileşme süresi farklılık göstermektedir. Örneğin; küçük bir kas yırtığında günlük hayata dönüş süresi 1,5-2 ay arasında iken, büyük kas yırtıklarında bu süre 4 aya kadar uzayabilmektedir. Benzer bir durum omuz çıkığı için de geçerlidir. Masa başı çalışan bir hastanın iş başı yapması 3 hafta kadar alırken, ağır işçilerin 3-4 ayı bulmaktadır. Sporcular için de spora dönüş süresi her hasta için ayrıca değerlendirilmelidir.

Omuz kapalı ameliyatları sonrasında ağrı kontrolu ve rehabilitasyon nasıldır ?

Ameliyat sonrası dönemde en önemli iki konu ağrı kontrolu ve fizik tedavidir. Ameliyat günü ağrıyı kontrol etmek için anestezi kliniğinin desteğiyle hasta kontrollu analjezi (PCA) kullanılır. Ertesi gün hasta taburcu edilirken reçetesinde ağrı kesici ilaçlar bulunur. Nadiren, yeşil reçeteli ilaçlar da hastaya önerilebilmektedir.

Fizik tedavi genellikle ameliyattan bir hafta sonra başlar. İlk seanslarda ağrı kesici ihtiyacı artabilir ama devam eden günlerde ağrı kesici ihtiyacı azalır. Fizik tedavinin genel hatları belirlenmiş olmakla birlikte hasta özelinde düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Bu nedenle ameliyatı yapan hekim ve fizik tedaviyi takip eden hekim / fizyoterapist düzenli olarak haberleşmelidir.

Ankara daki Omuz Kapalı (Artroskopik) Ameliyat Cerrahi kliniğimizi arayarak bilgi alabilir veya sorularınızı iletebilirsiniz.

Önerilen Yazılar :