El Yanıkları

El Yanıkları

El yanıkları insan hayatında özellikle endüstriyelleşme çağında negatif etkileri olan çok önemli bir patolojik durumdur. Eller insan vücudunun %5’ini oluşturduğu halde yanıkların %80’inde devreye girmektedir. Dolayısıyla erken veya geç dönemde kişide meydana getirdiği fonksiyonel problemler ve bir miktar da estetik problemler dolayısıyla özel önem ve gayret gerektiren bir tedavi planı uygulanması söz konusudur.


Yanıkta elde bir yüzey kaybı söz konusu olabilir. Anatomik yapı olarak el sırtıyla avuç içerisinde farklı bir yapı olduğunu biliyoruz. El sırtında daha yumuşak bir doku daha ince bir deri altı dokusu vardır ama avuç içerisinde daha kalın bir örtü bulunur.
İşte bu özellikten dolayı el sırtında hemen kendini gösteren yanık deformitesi avuç içerisinde ancak fonksiyon bozulduktan sonra dikkatimizi çekmektedir. Bu nedenle tedbir almak açısından bütün el yanıklarını ciddi sınıfına sokarak gerekli özen gösterilmelidir.

Yanık tedavisi ilk andan itibaren hem cerrahi işlemler hem de antibiyotik ve pansuman işlemleri ile yürütülür.  Daha sonraki dönemlerde elde bir fonksiyonel arıza meydana gelmemesi için uygun atelleme ile istirahat pozisyonu ve fonksiyonel tespit yapılması düşünülmelidir. Elde oluşan ödem yara iyileşmesi döneminde karşımıza çıkan ve eklemlerde sertlik meydana getirme riski olan patolojik bir durumdur. Bu dönemde elin hastanın rahat hissettiği pozisyonda kalması kontraktür dediğimiz büzülmelerin en kolay oluştuğu durumdur Bunu engellemek için kişinin rahatını bozarcasına uygun atellemeler yapılmalı ve daha sonra el fonksiyonlarını yeniden kazanmak için fizik tedavi uygulanmalıdır.

HC International Clinic

Prof. Dr. Abdullah KEÇİK

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir